Om oss

Fotograf: Trond Kaasa

23. november 2018 tok vi over driften av Lerkekåsa vingård etter Wenche og Joar som har drevet her de siste 10 årene. Vi ønsker å drive videre både vinproduksjon og gjestevirksomhet. Så vi kan fortsatt si: Velkommen til vingårdsopplevelser i hjertet av Telemark!

Midt i den frodige fruktbygda Gvarv finner du Lerkekåsa Vingård. Tidlig i mars synger de første lerkene sine optimistiske triller over tunet på det solrike småbruket og varsler starten på en ny vår og druesesong. Sangen er grunnlaget for navnet, og optimismen vi må ha for å våge å satse på vindruer her nord. Vi ønsker dere hjertelig velkommen til å besøke oss, og byr på overnatting i de store vintønnene og en smak av vår egne produkter.

Lerkekåsa Vingård ligger like ved Gvarv – Norges eplehovedstad. Ca 2 timer med tog, buss eller bil fra Oslo, 45 min fra Skien. Du kan også ta egen båt fra kysten opp Telemarkskanalen  til Gvarv brygge og spasere gjennom kulturlandskapet opp til vingården

Om oss i media

 

 • Reportasje fra DW Deutsche Welle 

  Historie.

  Eiendommen har ca 15 dekar dyrket mark. Tidligere ble det dyrket epler, jordbær og grønnsaker og korn. Høner og griser har og holdt hus i låven der vi nå har serveringslokale og vinkjeller. Våren 2008 plantet vi 400 vinstokker i 2009 satte vi 1300 nye planter i jorda. Frosten ok en hel del, men vi har erstattet de fleste med nye sorter og planter.

  Jordsmonn

  De fleste vindistrikter ligger i sydlige landskap upåvirket av isbreer, mens hos oss domineres jorden av friske, uforvitrede mineraler fra breenes smeltevann. Det vakre landskapet ut mot Norsjø er gravd ut i grunnfjellet av breer som i hundretusener av år har strømmet fra Hardangervidda ut mot Telemarkskysten og Skagerrak. Da isen smeltet ned ved begynnelsen av «vår» mellomistid, sto havet her 150 m høyere enn i dag, og på bunnen av en 50 m dyp fjord ble jordene på Lerkekåsa skapt av slam fra smeltevann. Senere har landskapet blitt dyrket og bebodd med gårder, småbruk og husmannsplasser. Tallrike gravhauger og fornminnefunn i området viser en lang og rik kulturhistorie.

  Klima

  Skjermende åser på alle kanter og Norsjø som et varmemagasin i sør, skaper et klima ideelt for dyrking av epler, moreller og plommer, som Gvarv er kjent for. Våre drueplanter har trivdes utmerket første sommeren og vi tror at framtidens klima vil gi enda bedre grunnlag for nordiske viner.

  Kortreist og bærekraftig

  Bærekraftige framtidige ferieopplevelser må bli mindre avhengig av lang reiser for å finne de nære verdiene. Vingården Lerkekåsa i hjertet av Telemark kombinerer tradisjonell gardsturisme med «sydenvarme» i opplevelser og overnatting.

   

Lerkekåsa Vingård - Kåsingrenda 56, 3810 Gvarv - Odd: 920 22 850 - Lill: 916 68 640 post@lerkekasa.no | Driftes av Getonnet